172 poze   29495 vizite

Despre CAPUSE

ARTICOL PRELUAT:
www.pce.ro/articole/scapa-de-capuse/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=Blog&utm_content=capuse&fbclid=IwAR3_06hQmtXRhjuCbwP_9bvbL8tymghXadRlQ73X1yegJN_EfBkTUtY7Fvs


Scapa de capuse, solutii si otrava
Capuse: dezinsectia pentru combaterea capuselor se poate face din martie – aprilie, daca temperaturile in timpul zilei depasesc 15 – 20°C si pana la finalul lunii septembrie sau chiar octombrie. In functie de factorii de mediu si gradul de infestare se recomanda repetarea tratamentului la un intreval intre 3 saptamani pana la 2 luni. Exista si cazuri unde, in functie de gradul de infestare, este necesara repetarea tratamentelor la un interval mai scurt de timp.

Pentru obtinerea rezultatelor maxime se recomanda ca impreuna cu tratarea spatiului sa fie tratate si animalele. Pentru tratamentul animalelor se vor utiliza produse specifice, de uz veterinar. Nu se vor utiliza insecticide de suprafete pentru imbaierea animalelor (caini, pisici etc.).

Cum pot ajunge capusele in gazonul din curte?
In principiu, exista doua cai prin care capusele pot infesta gazonul/iarba din curte:

prin intermediul animalelor (aproximativ 80-90% dintre cazuri – caini, pisici, dar si rozatoare, pasari). De aceea, ca metoda de preventie, se recomanda tratarea sau protejarea animalelor de companie cu produse specifice. Acestea vor fi aplicate in mod regulat la recomandarea medicului veterinar (insecticide de uz veterinar, curea tip zgarda insecticida etc.). In lipsa acestora, capusele se pot atasa de animal, se hranesc (si pot transmite boli specifice), apoi se desprind, ascunzandu-se in iarba;
prin intermediul vantului (aproximativ 10-20% dintre cazuri). Capusele nu prezinta mecanisme de detectie a mediului foarte dezvoltate. Mai exact, acestea sunt oarbe. Insa, pot detecta foarte usor vietuitoarele cu sange cald din jur, pe baza caldurii corporale degajate de acestea. Capusele se ataseaza de gazda urcandu-se pe firele de iarba, pe care le folosesc pe post de trambulina pentru a sari pe victima. Sau se pot urca direct pe ea cand aceasta sta pe iarba, in zonele lor de activitate.
Informatii utile despre capuse:
combaterea-capuselor
Se hranesc exclusiv cu sange cald. Sunt distruse doar prin contact direct. Prin strivire sau aplicarea unei substante insecticide direct pe corpul lor.
Transmit boli extrem de periculoase (borelioza – boala Lyme, tularemie, diferite tipuri de febre infectioase si/sau hemoragice – pana la 12-15% mortale).
Traiesc in zone umede cu iarba inalta si se agata de orice vietuitoare cu sange cald.
Se deplaseaza greu si isi schimba rar habitatul.
Sfasie epiderma cu mandibulele si isi infig un dinte cheratinos – hipostom – in fluxul sanguin pentru hrana si inmultire.
Se hranesc de cateva ori pe zi, timp in care isi depun si oualele in organismul parazitat. Dupa aproximativ o saptamana isi parasesc gazda.
Capusele pot fi active si in timpul iernii.
De retinut! Nu incercati sa indepartati o capusa cu mainile goale. Este indicat sa folositi o penseta pentru a indeparta capusa de pe piele. Trebuie indepartata total pentru a elimina riscul de imbolnavire.

Dezinsectia spatiului pentru combaterea capuselor
Este indicat ca tratamentele pentru combaterea capuselor la exterior sa aiba doar rol curativ, nu si de preventie. Mai exact, se recomanda ca tratamentele sa fie efectuate cand se constata prezenta acestor daunatori in spatiul respectiv. In caz contrar, se vor aplica substante chimice fara a fi necesar, deoarece efectul acestora dispare dupa prima ploaie sau urmatoarea udare a gazonului.

Pentru combaterea capuselor, un aspect foarte important este reprezentat de calitatea aplicarii solutiei. De asemenea, pentru ca tratamentul sa prezinte un grad cat mai ridicat de eficienta, este indicat sa fie luate in considerare anumite aspecte, precum:

– in general, capusele se ascund la baza firului de iarba. Pentru a fi eliminate, trebuie ca produsul aplicat sa intre in contact direct cu acestea. Mai exact, solutia trebuie sa atinga insecta. In caz contrar, capusa nu este afectata de tratament.

– este indicat ca in momentul aplicarii, iarba sa fie tunsa foarte scurt (la 2-3 cm). Iar, aplicarea sa se realizeze cat mai aproape de sol, pentru ca solutia insecticida sa ajunga in zona unde stau ascunse capusele.

Mai exact, lancea echipamentului de stropire sa fie la maxim 10 cm de sol. In acest mod se va produce un efect de semi-baltire la baza firului de iarba, ceea ce va face ca produsul sa intre in contact direct cu daunatorii.
– ideal este ca aplicarea sa fie facuta cu un echipament de mare putere (de exemplu, atomizor sau pulverizator de spate). In acest caz, lancea echipamentului trebuie sa fie tinuta perpendicular pe sol, astfel incat sa deranjeze daunatorii ascunsi. Aplicarea cu ajutorul generatoarelor de ceata calda sau ceata rece nu ofera aceleasi rezultate deoarece particulele pulverizate sunt de dimensiuni mai mici si nu au tendinta de a se depune pe sol.

– se recomanda ca insecticidul sa fie aplicat si pe gardurile invecinate zonei de vegetatie, pana la inaltimea de aproximativ 1 m fata de sol.

– in cazul in care este imposibila indepartarea vegetatiei, exista si varianta tratamentului prin nebulizare la rece. Aparatele de nebulizare este indicat sa fie indreptate la 45° catre sol si setate pe puterea maxima pentru pentrarea barajului de vegetatie.

– este de retinut faptul ca orice tratament cu insecticid in exterior dureaza pana la prima ploaie. De asemenea, si roua in exces poate afecta eficacitatea tratamentului (mai ales daca vegetatia este abundenta si inalta).

Dupa aplicare, produsul insecticid trebuie lasat o anumita perioada de timp sa-si produca efectul insecticid (24-72 ore). Mai exact, sa ramana acolo unde este aplicat si sa omoare orice daunator intra in contact cu el. In aceasta perioada, este interzis accesul pe perimetrul tratat a oricaror altor vietuitoare non-vizate. Accesul va fi repermis, numai dupa ce, dupa perioada sus-mentionata, suprafata tratata este udata din belsug cu apa (minim 30 minute). In acest mod, produsul este spalat si se elimina riscul unor contacte ulterioare nedorite.

Capuse, cum se aplica tratamentul pentru combatere?
Capuse: se recomanda ca aceste tratamente sa fie efectuate de operatorii DDD specializati, pentru ca riscurile aferente sa fie minimalizate. De asemenea, este indicat ca inainte de utilizare sa fie citita eticheta produsului utilizat. Pe eticheta produsului sunt mentionate frazele de risc si pericol care trebuie luate in calcul si respectate inainte de utilizarea produsului, precum si instructiunile si dozele de utilizare.

Aplicarea substantei de lucru (produs insecticid concentrat + apa) pe unitatea de suprafata depinde de ritmul de aplicare, precum si de echipamentul folosit. Practica de specialitate recomanda o aplicare de 5 l substanta de lucru / 100 mp. Insa, pentru a afla necesarul si ritmul propriu de aplicare se pot avea in vedere urmatorii pasi:

se pun in echipamentul de stropit 2 litri apa (simpla, fara produs insecticid);
se incepe aplicarea in ritm normal, ca si cum s-ar aplica produs insecticid;
dupa terminarea celor doi litri se masoara suprafata acoperita. Astfel, se va afla ritmul propriu de aplicare;
daca, de exemplu, cei 2 litri au acoperit 40 mp, atunci ritmul este cel descris anterior, anume 5 l substanta de lucru/ 100 mp;
daca aplicati mai incet sau diuza echipamentului este mai mare si suprafata acoperita este mai mica (de exemplu, 25 mp) luati in calcul acest detaliu la dilutia produsului, care va trebui sa fie mai mare;
daca aplicati mai repede (de exemplu, 50 mp cu 2 litri), dilutia trebuie sa fie mai mica.
Ceea ce este important este ca pe suprafata acoperita de tratament sa ajunga exact cantitatea de produs concentrat indicata de producator.
Volumul de apa este variabil si neimportant, ca activitate biocida. Acesta serveste ca parametru de suport in determinarea ritmului de aplicare.

Referitor la produsele utilizate in combaterea capuselor, in urma unor studii complexe si testari practice, si-au dovedit eficacitatea insecticidele care au la baza deltamethrine-ul ca si substanta activa.

Insecticide recomandate pentru combatere capuse:
Acestea se dizolva in apa, respectandu-se recomandarile mentionate pe eticheta, in functie de insecticidul ales.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.